A tavasz elmaradhatatlan és nagy tekintéllyel bíró gasztronómiai rendezvénye a gyulai Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Kiállítás, amely idén tizedik születésnapját ünnepli.
A pálinkafesztivál április 17-19. között a hagyományokhoz híven most is számos programot kínál az érdeklődőknek: a magyar lovagrendek felvonulása mellett megtekinthetjük a Pálinka Lovagrend ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját, a többi résztvevővel egyszerre koccinthatunk a várból felhangzó ágyúszóra, ha pedig megéheznénk a pálinka-kóstolgatás mellett, meglátogathatjuk a Böllér-napok névre keresztelt rendezvénysorozatot is a vár közvetlen közelében, ahol a tájegységre jellemző disznótoros ételekkel fokozhatjuk az élvezeteket. A fesztivál keretén belül zajlik a Magyar Országos Pálinkaverseny is, ahol különböző régiók párlatait vetik össze a szakértők.
Lovász Sándor ötletgazda-főszervező elmondta: idén is nevezési rekordot döntöttek, hiszen a tavalyi 688 pálinka, illetve gyümölcspárlat után 2009-ben 707 nevezés futott be. Így ez a verseny idén is a világ harmadik legnagyobb szakmai megmérettetése. Ráadásul minőségi előrelépés is történt, hiszen tavaly 31 kereskedelmi főzde nevezett, idén 40.
Gyümölcspárlatot küldtek Szerbiából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Ausztráliából, Melbourne-ből. Kínából is neveztek, de ezek a gyümölcspárlatok még nem érkeztek be.
Kiválasztják a legjobbat
A 22 tagú szakmai zsűri Panyik Gáborné versenyigazgató vezetésével lát munkához, hogy kiválasszák az érmes, a kategóriagyőztes és különféle különdíjas termékeket. A zsűri arról is dönt, hogy melyik pálinka lesz 2009-ben Magyarország legjobb pálinkája, amelyet megőrzendő nemzeti kincsként december elején elhelyeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a II. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretében.